For successful projects, your award-winning solution partner
Contact Us NowFor successful projects, your award-winning solution partner
Contact Us NowFor successful projects, your award-winning solution partner
Contact Us NowGenellikle daha çok hepsiburada ve n11 gibi yüksek güvenlik gerektiren online alışveriş sitelerinde sıklıkla rastladığımız ve internet ortamı genelinde; hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan SSL hakkında kaleme almış olduğumuz bu yazıda, hem SSL Nedir hem de SSL Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Açılımı ''Secure Socket Layer'' olarak da bilinen SSL'nin Türkçe'deki karşılığı, Güvenli Giriş Katmanı'dır. Gizlilik ve güvenilirlik sağlayan bu güvenlik protokolü; kişisel güvenlik ve gizlilik sağlamaktadır. Nasıl mı? SSL kullanımı; ağ üzerindeki bilgi transferi sırasında, sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifreli bir şekilde yapılmasına imkan vermektedir.
Aslen Netscape tarafından geliştirilmiş bu standart algoritmalı güvenlik protokolü, Ocak 1999'dan beri TLS adını almış ve o zamandan beri devamlı olarak geliştirilmesi sayesinde, günümüzde hem milyonlarca yayın web sunucuları hem de bütün web tarayıcılarında (google chrome ve firefox gibi browserlar) kullanılmakta ve desteklenmekte olan bir güvenlik protokolü haline gelmiştir.
Kimileri tarafından Dijital Güvenlik Sertifikası olarak da bilinen SSL; hem online bankacılık ve online alışverişlerdeki veri aktarımını hem de bu işlemlerin gerçekleştirildiği sitelere olan üye girişlerini şifreleyerek daha güvenli bir hale getiriyor. Son zamanlarda; alışveriş ve bankacılık sitelerinin haricinde, aynı zamanda da bilgi güvenliği için artan ihtiyaçtan ötürü forumlarda ve sosyal medya siteleri gibi kişisel üyelik bilgileri gerektiren platformlarda da yaygın olarak kullamına başlanmıştır.
Peki, sağladığı faydalar sayesinde internet ortamında bizim için hayati öneme sahip olan bu protokol nasıl çalışmaktadır? SSL protokolünün çalışması, verilen iki anahtarın kullanımına bağlı olan bir kodlama yöntemi sayesinde gerçekleşmektedir. Bu anahtarlardan ilki, sunucu tarafında bulunan ve ' SSL Private key' olarak da bilinen bir anahtardır.Öbürü ise istemci tarafında çalışacak olan ve 'SSL Public key' olarak da bilinen anahtardır.
Bir anahtarın şifrelediği veriyi, sadece diğer anahtarın açması mümkündür. Anahtarlarınız yaratıldıktan sonra (SSL bu işlemi zaten kendisi yaptığı için sizin ek bir adım atmanıza gerek yok); SSL Private Key sunucuda kalırken, SSL Public Key ise bağlantı kurmak istediğiniz kişiye gönderilir. Size yanıt verecek kişi, SSL Public Key'i kullanarak mesajı güvenli bir biçimde size ulaştırabilir. Sistem, kısaca böyle çalışmaktadır.
Artık; SSL Nedir sorusuna az biraz cevap verdiğimize göre, gelin ve SSL Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar sorusunun cevabını birlikte öğrenelim.
SSL Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar sorusuna cevap vermeden önce gelin ve hem SSL'in ne olduğu hem de nasıl çalıştığı hakkındaki bilgilerimizi kısaca tazeleyelim.
Yazımızın başlarında da belirtmiş olduğumuz üzere SSL; online alışveriş siteleri , forumlar ve sosyal medya platformları gibi üyelik gerektiren sitelerde kullanılan ve kişisel bilgilerinizi şifreleyerek koruyan bir tür güvenlik protokolüdür.
SSL protokolünün çalışması, verilen iki anahtarın (sunucu tarafında bulunan 'SSL Private Key' ve de istemci tarafında olan 'SSL Public Key') kullanımına bağlı olan bir kodlama yöntemi sayesinde gerçekleşmektedir. Bir anahtarın şifrelediği veriyi ; sadece diğer anahtarın açmasının mümkün olduğu bu sistem sayesinde, karşınızdaki kişiyle güvenli bir şekilde iletişim kurabilir ve veri paylaşabilirsiniz.
Gelelim şimdi sorumuzun cevabına. Şifreleme anahtarını bir kurumun serverlarındaki bilgiler ile dijital ortamda bağlayan bir takım ufak veri dosyalarından oluşan SSL sertifikası sayesinde, hassas bilgilerinize yanlızca izin verdiğiniz alıcılar erişebilmektedir. Bu sayede de eğer yazının başlarında örnekleri verilen türden sitelerin yönetiminden sorumluysanız; sertifikanın bu özelliğinden yararlanabilir ve ya müşterilerinizin ya da üyelerinizden gelerek sizin sunucularınızda biriken bilgilere, dışarıdan gelecek istenmeyen erişimlere karşı koruyabilirsiniz.
Marka değerinize ve güvenirliğinize önem veren bir kuruluşsanız; müşteri ve üyelerinizin kişisel bilgilerini (kredi kartı numarası, şifre, kullanıcı adı gibi) bu sertifika sayesinde hem koruyabilir hem de sizin aldığınız önlemleri gören müşterilerinizin sayısını arttırarak, e-ticaret ticaret alanındaki başarınızı da arttırabilirsiniz.
SSL sertifikalarının yararları söz konusu olduğunda; hayati önemde olan şifrelemenin yanısıra bir o kadar önemli olan bir başka fayda da, kimlik doğrulama sağlamasıdır. Evet, doğru duydunuz. Kişisel bilgilerin doğru sunucuya bilgi gönderilmesini sağlayan bu fayda sayesinde; bir işlemi aynı gün içerisinde birden fazla bilgisayar kullanarak gerçekleştiren müşterilerinizin, kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından kandırılmasını engelleyebilirsiniz.
Ama unutmadan söyleyelim. SSL sertifikanızın bu faydasından etkili bir şekilde yararlanmak istiyorsanız, o halde bunu güvenilir bir SSL hizmet sağlayıcısından temin etmeniz gerekmektedir. Bunun sebebi de; söz konusu sağlayıcıların sunduğu SSL sertifikalarının, bünyelerinde olan özellikler açısından çeşitli farklar gösterebilecekleridir.
-
Did you like this content?